Kennis is macht

Ocean Literacy

Ocean Literacy – of in het Nederlands oceaangeletterdheid – betekent jouw invloed op de oceaan en de invloed van de oceaan op jou. Dit zou volgens oceaanwetenschappers standaardlesstof op school moeten zijn. De oceaan is zo belangrijk voor de gezondheid van alle leven op aarde dat iedereen er kennis van zou moeten nemen. Dit is dan ook precies wat Sea First doet. Wij zijn een educatieve stichting die actief Ocean Literacy op scholen promoot met verschillende mooie lessen. En buiten de scholen om, ook met lezingen over het belang van de oceaan, de bedreigingen en – vooral ook – de oplossingen.

Over deze foto

Tarpoenen tijdens hun dagrust. `s Nachts gaan ze op jacht.

Locatie: Nederlandse Antillen, Bonaire, White Hole 
Fotograaf: Dos Winkel

Principe 1

De aarde heeft één oceaan met veel functies

Onze planeet is voor ruim 70% bedekt met water en we kennen vijf grote oceaanbekkens: de Atlantische Oceaan, Stille Oceaan, Indische Oceaan, Arctische Oceaan en Antarctische Oceaan. Maar al deze oceanen zijn met elkaar verbonden en dus spreken we over één mondiale oceaan.

Over deze foto

Deze rotsen zijn gevormd door de zee die miljoenen jaren de rotsen heeft gepolijst.

Locatie: Seychellen 
Fotograaf:  Dos Winkel

Principe 2

De oceaan en het leven in de oceaan vormen kenmerken van de aarde

Kliffen en rotsformaties zijn ontstaan door erosie als gevolg van, onder andere, golfenergie of getijden. Door deze erosie komen er mineralen vrij. Dit gebeurt ook stroomafwaarts in de rivieren. Al deze mineralen vormen niet alleen voedingsstoffen voor het leven in de oceaan, maar creëren gezamenlijk ook het strand en andere kustgebieden.

Over deze foto

De negatieve veranderingen aan de gezondheid van de oceaan hebben enorme gevolgen voor het klimaat, biodiversiteit en in eerste instantie het kleinste leven in de oceaan. Zo gaat het slecht met het plantaardig planton en dus ook met de dieren die hiervan leven, zoals dit zeldzame dwergzeepaardje.

Locatie: West-Papoea, Raja Ampat 
Fotograaf: Dos Winkel

Principe 3

De oceaan heeft een grote invloed op weer en klimaat

De interactie tussen oceaan en atmosfeer reguleert het weer en klimaat. Onder andere de warmte-, water-, en koolstofkringlopen zijn hierin de grote spelers.

Over deze foto

Bron: www.marienebiologie.org

Principe 4

De oceaan heeft de aarde bewoonbaar gemaakt

Het oudste bewijs van leven stamt uit de oceaan. Dat maakt het erg waarschijnlijk dat al het leven daar ook is begonnen. Door de aanwezigheid van en fotosynthese door eencellige organismes vulden de oceaan en de atmosfeer zich zo'n 3,5 miljard jaar geleden met zuurstof. Daarna volgden de meercelligen en uiteindelijk ook planten en dieren. Pas zo'n 500 miljoen jaar geleden is er leven aan land ontstaan door prehistorische vissen die uit het water zijn gekropen.

Over deze foto

Deze foto toont een enorme variatie aan schitterend gekleurde zachte koralen en sponzen. Een mooi voorbeeld van een nu nog gezond koraalrif.

Locatie: Indonesië, Raja Ampat 
Fotograaf: Dos Winkel

Principe 5

De oceaan ondersteunt een grote diversiteit aan leven en ecosystemen

Het leven onderwater is heel divers en varieert van heel kleine micro-organismen (zoals dierlijk en plantaardig plankton) tot het grootste dier dat we kennen: de blauwe vinvis. Het meest voorkomende leven in de oceaan zijn de micro-organismen. Ze staan niet voor niets aan de basis van de voedselketen. Daarom moeten ze ook snel kunnen groeien en zich voortplanten (of opdelen). Dit gebeurt soms wel meerdere keren per dag!

Over deze foto

Nieuwsgierig komen deze Papoeakinderen onder hun steigertje kijken naar het duikende en fotograferende “monster” (ikzelf). Hun duikbrilletjes hebben ze gemaakt van stukjes glas die zij aan het strand gevonden hebben en stukjes kokosnoot.

Locatie: Indonesië, Raja Ampat 
Fotograaf: Dos Winkel

Principe 6

De oceaan en mensen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Of je nu aan de kust woont of niet, je maakt dagelijks gebruik van oceaandiensten. Denk hierbij aan de zuurstof die we nodig hebben om in leven te blijven. Of aan water dat uit de oceaan is verdampt en als regen of sneeuw onze zoetwatervoorziening aanvult, waardoor we gewassen kunnen verbouwen. Ongeveer 1 miljard mensen wereldwijd is zelfs afhankelijk van de oceaan voor hun voedselvoorziening.

Over deze foto

Dit piepkleine transparante kreeftje is nog niet beschreven door de wetenschap. Het leeft tussen de bubbels van bubbelkoraal, niet alleen in Coronatijd.

Locatie: West-Papoea, Raja Ampat
Fotograaf: Dos Winkel

Principe 7

De oceaan is grotendeels onontgonnen

Het lijkt misschien alsof we veel weten over de oceaan, maar niets is minder waar. Slechts 5% van de oceaan is verkend. De gehele oceaanbodem is met een resolutie van 5 km in kaart gebracht, en minder dan 0,05 % in voldoende detail om er iets zinvols mee te doen. Ter illustratie: we hebben de oceaan minder gedetailleerd in kaart gebracht dan de maan, Mars of Venus.