Beschermen en koesteren

Zonder oceaan geen leven

We wonen op een blauwe planeet. Twee derde van onze aarde bestaat uit oceaan. Miljoenen vissen, zeezoogdieren en planten leven in zee. De oceaan is prachtig, maar we gaan er niet goed mee om. Wij proberen afbreuk tegen te gaan op alle niveaus.

Over deze foto

Bonaire, in de Nederlandse Antillen, in de Caraïbische Zee, is het oudste zeereservaat ter wereld. Alle zeereservaten / Marine Parks zijn gebaseerd op het “Bonaire-model”.   

 

Beschermen door educatie

Oceaanproblemen voor mens, dier en natuur

De zeeën en oceanen staan bloot aan bedreigingen die zeer divers zijn van aard, omvang en oorsprong. Door het leven in zee te herstellen, wordt ook het klimaat gunstig beïnvloed. Hiervoor moeten heel wat zeereservaten opgericht worden. Hier is vissen verboden en kan de visstand weer herstellen. Dit zal de totale biodiversiteit sterk bevorderen.

Wat is er mis met de zee?

Beschermen door educatie

Overgeëxploiteerd

80% van de visbestanden is volledig of overgeëxploiteerd volgens de VN.

Zuurstofproductie

Fytoplankton is met 40% afgenomen. Verantwoordelijk voor 50% van zuurstofproductie.

Plastic afval

Er drijven momenteel zo’n 18.000 stukken plastic afval per vierkante kilometer rond.

Ecosystemen

Op dit moment zijn er zo’n 400 ecosystemen in zee dood: samen goed voor een oppervlakte van 245.000 km².

Oceaanverzuring

Door de enorme mondiale CO2-productie wordt de oceaan steeds zuurder.

Over deze foto

Dit is een corallimorph, familie van de koralen. Dit is een nieuwe soort voor de wetenschap. Het visje is een dwerggrondeltje dat levenslang in symbiose met de corallimorph leeft.

Locatie: West-Papoea, Raja Ampat 
Fotograaf: Dos Winkel

Visie Sea First

Wat is het belang
van de zee?

Sea First tracht mensen warm te maken voor de pracht en biodiversiteit van het onderwaterleven en hen tegelijkertijd te informeren over de problemen die de gezondheid van deze wereld in de weg staan. Dit doen we met bewustwording en educatie. De belangrijkste doelgroep voor Sea First is kinderen en jongeren: zij zijn immers de volwassenen van de toekomst. Daarnaast organiseert Sea First ook acties en lezingen voor het brede publiek.

Missie Sea First

Hoe wij de oceaan beschermen

Kinderen respect voor de natuur en interesse voor het milieu bijbrengen moet gebeuren op een manier die bij hun leeftijd past. Daarom geeft Sea First lessen en lezingen voor kinderen en jongeren van alle leeftijden vanaf 10 jaar. Vanaf de basisschool tot aan de universiteit zijn er speciaal op de doelgroep toegespitste lessen over de ernstige milieuproblemen waarmee de oceaan te maken heeft, zoals de uitsterving van planten- en diersoorten, ontbossing, overbevissing en klimaatverandering.