Over geëxploiteerd
De oceaan is een voedingsbron voor mens en dier. Maar jammer genoeg is het vrijwel altijd de mens die voor negatieve veranderingen in ecosystemen zorgt, zowel in zee als op het land. Bijvoorbeeld door overbevissing, waardoor het ecosysteem in disbalans raakt. De kettingreactie die daardoor ontstaat, heeft invloed op de biodiversiteit.
Denk maar eens aan een visserschip dat tonnen vis in een keer naar boven haalt. De walvis wilde hier ook net zijn hapje komen halen, maar moet nu veel verder zwemmen. De paaigronden waar de juist gevangen vis heen ging worden nu leger, waardoor er minder eten is voor andere vissen. Exoten, dieren die hier niet thuis horen, kunnen van zo’n disbalans profiteren. Dit kan een groot effect hebben op de gehele omgeving.
Een bekend voorbeeld is de Japanse oester die aan de romp van schepen meegekomen is naar de Noordzee en de Noordzee-oesterbanken die het door slepen met visnetten al erg moeilijk hadden, hebben verdrongen en hebben het hele gebied overgenomen.
De (blauwvin)tonijn is spijtig genoeg dan weer een goed voorbeeld van een soort die door overbevissing bijna uitgestorven is. Maar dat is zeker niet de enige soort.