Dol-fijn nieuws voor de dolfijn

Bent u ook opgegroeid met dierenshows op TV, zoals Lassie, Black Beauty en Flipper? Als kind zagen wij alleen de zogenaamde vreugde en het zal ongetwijfeld hebben bijgedragen aan onze dierenliefde. Maar wisten wij veel dat de dieren zoveel moesten trainen voor de shows, en dat dit niet altijd ten goede kwam aan de dieren of hun soortgenoten.

Dolfinarium Harderwijk Fotograaf Dos Winkel

Flipper

Neem nu Flipper. Of eigenlijk, de vijf Flippers die er in de loop van de serie zijn ‘versleten’. Die serie lag mede aan de basis van het feit dat dolfinaria als paddenstoelen uit de grond rezen. Dankzij Flipper en dolfinaria denken veel mensen dat dolfijnen altijd lachen. Dat is echter niet zo: het is gewoon de vorm van hun kaak. Als gevolg hiervan dromen veel mensen ervan om eens samen te zwemmen met dolfijnen in een dolfinarium. Voor de mens een droom, maar voor de dolfijn een zwaar stressmoment en ook een risico op infecties.

Robotdolfijn

Gelukkig kwam er onlangs goed nieuws uit San Francisco. Productontwikkelaars hebben daar een levensgrote robotdolfijn ontworpen. In het Youtube-filmpje zie je dat die robotdolfijn levensecht is. Zelfs de sonargeluiden kloppen! Zwemmen kan hij ook als een echte dolfijn. Zal dit de doorbraak zijn waardoor er geen dolfijnen meer moeten optreden in betonnen bakken (dolfinaria)? Wij hopen het van harte. En dat zou dolfijn nieuws zijn voor alle dolfijnen!

Patrick Van Hooydonk, Sea First Vrijwilliger, 16 juli 2020

Meer weten?

Wilt u nog veel meer weten over dolfijnen? Lees dan verder op Machtige zeezoogdieren of vraag een les aan via [email protected]! Of bestel het boek De Huilende Zee via onze webshop: https://www.seafirst.org/product/de-huilende-zee/

Embedded: https://www.youtube.com/watch?v=3MOBt-VgZAA