Snelle sluiting van dolfinaria niet zonder risico voor de dolfijnen

De publieke opinie rond dolfijnen in dolfinaria is duidelijk in een ontwakingsfase. Goed nieuws, absoluut! MAAR…, wat gebeurt er in Europa met dolfijnen na sluiting? In Europa zitten verschillende rehabilitatieprojecten voor dolfijnen in de lift; er zijn zelfs onderhandelingen met regeringen gaande, maar geen enkel project is al operationeel. De zeer complexe aard van een dergelijk pilot project ligt wellicht aan de basis. En hier zit hem nu net het gevaar. 

Zolang er geen geschikte oplossing bestaat worden de dolfijnen naar andere mariene parken overgebracht.  Dit gaat helaas gepaard met heel wat dierenleed, vaak zelfs met fatale afloop. We hebben hiervan al verschillende voorbeelden gezien. Zo werden de dolfijnen van Sarkaniëmi Zoo in Finland overgebracht naar Attica Zoo in Athene waar na vrij korte tijd reeds een van de dieren overleed. Maar ook in Frankrijk, Spanje en Zwitserland, werden dolfijnenattracties met onmiddellijke ingang gesloten door regeringsbeslissingen, onder druk van activisten die het wellicht alleen maar goed meenden. Dolfijnen zijn soms ziek en kunnen zulke plotselinge veranderingen, of het transport niet overleven. Vaak worden ze ook geëuthanaseerd. Ook de enorme stress en angsten van de dieren kan hen fataal worden. Té jonge dieren overleven ook geen transport, mede door de kalmerende middelen die ze hiervoor krijgen. Zij die het transport dan toch overleven komen dus terecht in andere parken, in landen waar de publieke druk nog niet zo intens is. Dit resulteert dan in steeds groter wordende dolfijnenpopulaties in de overblijvende dolfinaria in Europa. Deze overpopulatie creëert opnieuw veel stress door pestgedrag, waaraan ze helaas ook niet kunnen ontsnappen door de kleine afgesloten ruimte.  Meer medicatie en kalmerende middelen worden dan ingezet.

In China zijn de mariene parken nog in volle expansie en de kans wordt dan ook steeds groter dat de volgende stap wordt, om de Europese dieren naar China te exporteren. We hoeven niet te vertellen dat het vandaaruit zo goed als onbestaande is dat we de dieren nog een tweede kans zullen kunnen bieden. Alvorens we dus meer druk gaan leggen op regeringen om parken in Europa te sluiten is het van het grootste belang dat we zo snel mogelijk onze rehabilitatieprojecten van de grond krijgen.

Dolphins Go-Free, een Belgisch-Portugese organisatie die samenwerkt met Sea First dient deze week hun voorstel in bij de regering van de Azoren, een document waar drie jaar lang aan werd gewerkt door een team van professoren en experts. Laten we hopen dat er hier een lichtje aan het einde van deze tunnel zichtbaar wordt en dat de eerste stappen naar rehabilitatie en – indien mogelijk – uiteindelijke vrijlating eindelijk kunnen worden gezet. Zie ook http://dolphinsgofree.org

Door Ilse Bastiaensen, Sea First vrijwilliger en medeoprichter van Dolphins Go-Free

Van de redactie

Uitgerekend een dag na het publiceren van dit artikel, heeft het Dolfinarium bekendgemaakt dat zij acht tuimelaardolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen aan China gaan verkopen. De deal is kennelijk al rond. Dit is waar we al lang voor vreesden. Binnen de dolfijnenalliantie, waar Sea First ook lid van is, zullen we er alles aan doen om dit te voorkomen. Ook de Partij voor de Dieren zit er bovenop. We houden je op de hoogte. Zie ook het bericht van vanmorgen van onze collega-lid in de dolfijnenalliantie https://www.worldanimalprotection.nl/petitie-fokverbod-voor-dolfijnen-dolfinarium