‘De overheid moet investeren in kweekvlees, voordat het te laat is’

 

Als we Mark Post mogen geloven liggen de burgers van kweekvlees in 2022 in de supermarkt. Maar daar is nog wel wat hulp van de overheid en de vleessector voor nodig. De hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit van Maastricht en tevens producent van de eerste hamburger van kweekvlees zegt in een interview met het AD: “We zijn in gesprek met een aantal bedrijven, maar de vleessector staat nog niet te springen om mee te doen en de overheid ook niet. Eigenlijk vind ik dat de overheid hierin zou moeten investeren, maar dat doet ze niet.”


 

Bron Mosa Meat. De eerste gekweekte hamburger ging op 5 augustus 2013 in de pan.

Waarom kweekvlees?

In zijn onderzoek naar de uitdagingen en vooruitzichten van kweekvlees (2012), noemt Mark Post drie redenen waarom we naar alternatieven van normaal vlees moeten zoeken. Als eerste zou de vraag naar vlees steeds meer toenemen door de bevolkingsgroei. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, zal de vleesvraag in 2050 zeventig procent hoger zijn dan het huidige niveau. Volgens kweekvleesbedrijf Mosa Meat heeft onze planeet niet genoeg land en water om zoveel vlees te blijven produceren.

Een tweede reden is de negatieve impact die vleesproductie heeft op het milieu. Volgens het Voedingscentrum is voedsel verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft komt van zuivel en vlees. We gebruiken grote hoeveelheden weiland en akkerland om vee te houden en te voeren. Dit leidt tot massale ontbossing van bijvoorbeeld het Amazonegebied.

De laatste reden is de volksgezondheidsproblemen die de vleesproductie met zich meebrengt. Zo worden bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes en kanker geassocieerd met de consumptie van rood vlees. (Song, Manson, Buring en Liu, 2014).

Naast de bio-industrie, heeft ook de vangst en kweek van vis een grote impact op het milieu. Ruim een derde van alle visbestanden op de wereld is overbevist. Hierdoor dreigen honderden vissoorten uit te sterven. Een bedrijf dat zich inzet om visproducten milieu- en diervriendelijk te kweken is Finless Foods. Het bedrijf werkt aan een wereld waar iedereen toegang heeft tot gezonde zeevruchten, zonder verwoesting van het milieu door de traditionele visserij.

Een oplossing

Volgens Post is er een oplossing nodig. “Wij kunnen met de stamcellen van één gram spierweefsel ongeveer tienduizend kilo vlees maken. In theorie betekent dit dat we met de stamcellen van honderdvijftig koeien de hele wereld kunnen voeden,” vertelt hij in een interview met het AD. (Oktober, 2018)

Maar om die droom werkelijkheid te maken heeft de kweekvleesindustrie geld van de overheid nodig. Tijdens een Tweede Kamercommissievergadering in 2018 werd het belang en de noodzaak van overheidssteun voor het onderzoeken, ontwikkelen en invoeren van kweekvlees besproken. Op 30 januari 2020 werden er in de Tweede Kamer door verschillende partijen moties ingediend die wilden dat de overheid zowel financieel als wet- en regelgevend zou ingrijpen om de ontwikkeling van kweekvlees beter te stimuleren en reguleren. Drie van deze moties werden aangenomen.

Sea First hoopt dat de ontwikkeling en invoering van kweekvlees en -vis voorspoedig zal verlopen en we in 2022 inderdaad van een gezond, dier- en milieuvriendelijk stukje vlees en vis kunnen genieten en daarmee een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van de oceaan en het klimaat!