Zeevonk op Noordzee veroorzaakt verwarring bij de Kustwacht

Afgelopen weekend is op de Noordzee voor de Belgische Westkust een indrukwekkende natuurlijke bloei van zeevonk waargenomen. De oranje vlek die de algen veroorzaakten, zorgde ervoor dat de Kustwacht op onderzoek uitging om uit te sluiten dat het om vervuiling of dode vogels zou gaan. Een toezichtsvliegtuig van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) maakte luchtbeelden van de zeegebieden voor de Belgische kust. Uit onderzoek bleek dat het inderdaad om de bloei van zeevonk ging.

Lichtgevende algen

Normaal gesproken wordt zeevonk herkend aan het blauwachtige licht die het veroorzaakt. Omdat het voor de Belgische kust om zo’n hoge concentratie ging, leek het licht zalmkleurig in plaats van blauw. Dit komt omdat het pigment caroteen wordt aangemaakt bij een hoge concentratie zeevonk. Zeevonk is een bolvormig, ééncellig organisme en valt onder de pantserwieren (algen). De officiële naam van zeevonk is Noctiluca scintillans. Dit betekent ‘flitsend nachtlichtje’. De diameter van de alg is zo’n 0,5 tot 1 millimeter. Dit lijkt klein, maar is uitzonderlijk groot voor een alg. Als zeevonk heftig wordt bewogen, zorgt een chemische reactie waarbij heel veel energie vrijkomt, dat het licht gaat uitstralen.

Warm en rustig weer

Zeevonk wordt ook wel eens zweephaardiertje genoemd. Het is nog niet helemaal duidelijk of zeevonk planten of dieren zijn, maar omdat ze in tegenstelling tot andere algen niet overleven door fotosynthese, wordt er toch vaker vanuit gegaan dat zeevonk een dier is. Volgens het KBIN is de bloei van zeevonk afgelopen weekend het gevolg van het warme en rustige weer van de afgelopen dagen.