Opnieuw de Pulskorvisserij

Opnieuw De Pulskorvisserij
Dit artikel werd geschreven en geplaatst op: 14 februari 2019 door Harm Niesen


Bijvangst proefvaart pulskorvisser. Duidelijk is te zien hoe
de vissen zijn geëlektrocuteerd. Foto: Harm Niesen

Nadat het Europees Parlement zich had uitgesproken voor een verbod op de pulskorvisserij op 22 januari 2018, werd bekend dat 42 schepen dit jaar moeten stoppen met het vissen met de pulskor. De 42 andere schepen en waarschijnlijk ook de 15 Nederlandse vissers die dit onder buitenlandse vlag doen, moeten per 1 juli 2021 stoppen. Zowel in de media als in de politiek kende  de verontwaardiging en het mededogen met de arme vissers geen grenzen. Kamerbreed, met slechts de Partij voor de Dieren als uitzondering, was er slechts onbegrip voor het standpunt van het Europees Parlement.  Geen enkele poging, van wie dan ook, om na te gaan of er wellicht een grond is voor het keiharde standpunt van Europa. En die is er natuurlijk wel degelijk.

WUR
Onlangs het verhaal van een onderzoeker van de Wageningen Universiteit, die geen kwaad zag in deze vismethode. “Ja, de platvis komt vaak in een volledig verkrampte vorm aan boord en ja, 20% van de kabeljauwen loopt een gebroken rug op, maar ze zijn voor de consumptie. Dood moeten ze toch.” Met geen woord rept de onderzoeker op NPO 1 over het feit dat het onderzoek naar de effecten van de pulskor uitermate summier en dus zeer onvolledig was en is. De netten hebben een maaswijdte van 8 x 8 cm. Dat is uiteraard om jonge vis en kleinere, niet commercieel interessante vissoorten levend te laten ontsnappen.

Boomkor
Dat lukt bij de traditionele boomkor al niet echt: zo gauw er iets in het net is blijven hangen, al is het maar zeesla of flink wat kwallen, hopen ook grote aantallen kleine vissen zich in het net op. Tijdens een trek, die zo’n 2 uur duurt, kan het dan gaan om vele duizenden kleinere vissen. De hele vangst, meer dan 100 kg en soms nog veel meer, wordt op het dek gestort. De economisch interessante exemplaren worden er met de hand uitgezocht en na een kwartiertje gaat de rest met een grote schop weer overboord. Ondanks de enorme druk die de vissen hebben moeten doorstaan tijdens het binnenhalen van het net en ondanks de behandeling aan boord, gaat een deel van de vissen nog levend overboord. Maar niet voor lang. Uit eigen jarenlange ervaring weten we, dat deze nog levende vissen zonder uitzondering inwendige kneuzingen en bloedingen hebben opgelopen. Een week later is er geen enkele meer in leven. Niet voor niets maakt het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), als zij levende vissen willen hebben, een trek van slechts een paar minuten in plaats van enkele uren.

Pulskor
Kunnen er bij de traditionele boomkorvisserij in principe flink wat vissen door de mazen van het net ontsnappen, bij de pulsvisserij is de kans heel groot dat alle kleinere vissen gedood worden. Voordat ze door de mazen kunnen, moeten ze eerst langs de elektroden.  Elektroden, die de helft van de 25 cm lange kabeljauwen uiteindelijk doden. Het ligt voor de hand dat veel kleinere en veel kwetsbaardere soorten dat helemaal niet overleven. Daarbij gaat het jaarlijks dan al gauw om vele miljoenen vissen en tientallen soorten. Desastreus voor de biodiversiteit onder water.

China
Zelfs China is gestopt met de pulskorvisserij omdat er slechts een onderwaterwoestijn overbleef. Europa heeft dus waarschijnlijk gewoon gelijk, als zij de pulskorvisserij als buitengewoon schadelijk voor het zeeleven bestempelen. Jammer genoeg horen we ze nu niet, maar eerder klaagden de garnalenvissers al steen en been over de schade die de pulskor aanricht. Natuurlijk, zij hebben boter op hun hoofd. Ook hun boomkorren met een maaswijdte van 1 x 1 cm zijn verantwoordelijk voor de dood van jaarlijks vele miljoenen kleine vissen.

Echt, eerlijk onderzoek
Echt, eerlijk onderzoek, onder natuurlijke omstandigheden, naar het effect op de langere termijn van de vissen die langs de elektroden en vervolgens door de mazen van het net zijn gezwommen, daar gaat het om. Zolang niet vast staat dat die kleinere en jonge vissen enige overlevingskans hebben, moet vissen de pulskor verboden zijn.

Notaris
We herhalen ons verzoek aan de minister: als het slechts om minuscule stroomschokjes gaat, zoals het in de pers steeds weer wordt voorgesteld, laat zij dan deze zomer eens een rondje zwemmen in een werkende pulskor. Onder controle van een notaris natuurlijk, want vertrouwen alleen is niet voldoende.