Bestuur

**secretaris – penningmeester functie vacant!**

solliciteren kan via [email protected]

Dos Winkel

Oprichter en voorzitter

Dos Winkel (1947) begon in 1983 met onderwaterfotografie op het Caribische eiland Bonaire. In deze ruim drie decennia en ruim 5000 uur onderwater, heeft hij niet alleen een internationale reputatie opgebouwd als onderwaterfotograaf – zijn boeken worden in 54 landen verkocht en gepubliceerde hij o.a. in National Geographic, BBC Wildlife, Terra, Terre Sauvage en vele internationale duiktijdschriften – heeft hij vele prijzen gewonnen, maar zag hij tot zijn grote spijt ook de ecosystemen onder water zienderogen achteruit gaan.

In 2005 besloot Dos zijn praktijk voor orthopedische fysiotherapie te sluiten en zijn opleiding voor artsen en fysiotherapeuten, de International Academy for Orthopedic Medicine te verkopen en zich fulltime bezig te houden met oceaanbescherming. Dit leidde tot de publicatie van de spraakmakende boeken “Wat is er mis met vis?! en visolie” (2008) en De Huilende Zee (2010), de documentaire Sea the Truth van de Nicholaas G. Pierson Foundation die ondertussen benoemd werd tot een van de 10 beste oceaandocumentaires van dit decennium en tot de oprichting van de Sea First Foundation.

Dos geeft veel lezingen in Nederland, België en Spanje voor de meest uiteenlopende groepen. Zijn stokpaardje is de relatie tussen ontbossing, vlees- en visconsumptie en oceaanverzuring. Zijn lezingen zijn altijd up-to-date. Wie Dos voor een lezing wil uitnodigen, kan een mailtje sturen naar [email protected]

Bertie Winkel

Bestuurslid

In 1967 ontmoetten Dos en ik elkaar in Idar Oberstein, een bekend plaatsje in Duitsland waar je bijzondere mineralen kon vinden. Dat was de start van een zeer avontuurlijk leven, waarin we kennismaakten met ongelooflijke culturen en de meest uiteenlopende natuur, zowel boven- als onderwater. Dos heeft mij besmet met het fotografievirus en mijn specialiteit werd het fotograferen van tribale culturen. Zowel de meeste stammen die wij bezochten, als een heel groot deel van de natuur zijn in de afgelopen 50 jaar zo goed als verdwenen. Helaas heb ik het duiken niet lang vol kunnen houden omdat ik problemen met mijn sinussen kreeg. Van Dos hoorde ik wel steeds de verhalen over dramatische achteruitgang van het onderwaterleven. Dit leidde bij Dos tot activisme – het beschermen van de (onderwater)natuur door middel van educatie – en de oprichting van de Sea First Foundation. Het activisme van Dos heb ik niet, maar ik steun hem waar ik maar kan. Ik ben zijn linker- en rechterhand en de stap naar een bestuursfunctie was dan ook een volstrekt logische. Ik hoop vooral de wereld voor de komende generaties mooier en leefbaarder te maken met veel meer beschermde natuur op het land en in de zee. Daarvoor is veel inspanning nodig en ook veel meer goodwill van de politiek die zwaar achterblijft en alleen over CO2-reductie praat en de dierenindustrie weigert aan te pakken. Maar met steeds meer beweging van onderaf, de consument, zal het uiteindelijk toch gaan lukken!