‘advocaat van de aarde’ Polly Higgins en Dos Winkel in Breda

Op 16 januari is ‘advocaat van de aarde’ Polly Higgins te gast in de Grand Theatre Boekhandel te Breda.  Polly Higgins geeft op uitnodiging van Sea First Nederland een lezing over ecocide.

Toen de Schotse Higgins voor het eerst riep dat de aarde een advocaat nodig had werd ze voor gek verklaard, inmiddels is ze een van de meest krachtige en eigenzinnige stemmen in de strijd voor een duurzame wereld. Higgins pleit voor ecocide wetgeving. Deze beoogt ecocide toe te voegen aan de 4 internationale misdaden tegen de vrede, berecht door het Internationaal Strafhof. Polly Higgins (1968) groeide op in Schotland en werkte daar geruime tijd als advocaat.

In 2010 begon ze met de wereld ervan te overtuigen dat ecocide thuishoort in het rijtje internationale misdaden tegen de vrede – naast genocide, misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en misdaden van agressie. Er bestaat nog geen wet welke de belangen van de aarde beschermt. Polly Higgins is één van de mensen die het voortouw neemt om ecocide internationaal te verbieden. Ecocide wordt gedefinieerd als ernstige beschadiging, verwoesting of verlies van ecosystemen. Te denken valt aan de olieramp in de Golf van Mexico, de vervuiling van de Niger Delta, het leegvissen van de wereldzeeën , schaliegaswinning (fracking), grootschalige ontbossing van de Amazone en het Indonesisch regenwoud, de ramp met de Fukushima kernreactor, GMO’s en teerzandwinning.

Polly Higgins heeft als missie om van ecocide het vijfde internationale misdrijf tegen de vrede te maken met als doel om door middel van het strafrecht actoren van overheden en multinationals wettelijk verantwoordelijk te houden voor daden en/of nalatigheid die ecologische en klimaatverwoesting teweeg brengen.

Zij reist de hele wereld af om politieke leiders en beleidsmakers te informeren over het belang en de voordelen van zo’n verbod. Higgins sprak de Verenigde Naties toe, hield TED-talks, schudde ngo’s op, schreef boeken, praatte met ministers, juristen en inheemse volken. Overal ter wereld scharen juristen zich achter Higgins’ initiatief. Haar boek Eradicating Ecocide kreeg in Engeland een publieksprijs. In Nederland zet de online gemeenschap Stop Ecocide de ecocidewet op de kaart. De VPRO zond onlangs de Tegenlicht-documentaire Advocaat van de aarde uit.

Na haar inspirerende betoog gaat Dos Winkel grondlegger van de Sea First Foundation in gesprek met Higgins over o.a. de verwoesting van de oceanen en de oplossingen om dit tegen te gaan. Na de lezing bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen en kan men de boeken van Polly Higgins en Dos Winkel laten signeren.

Grand Theatre Boekhandel, Van Coothplein 17B

Maandag 16 januari, aanvang 20.00 uur, inloop 19.30 uur

Toegangsprijs €7,50 incl. koffie/thee en een drankje na afloop

Kaartjes reserveren: [email protected] of 076-5623773

Voertaal: Engels