Oceaanbelang

Zonder oceaan geen leven

Zonder een gezonde oceaan is geen leven op aarde mogelijk. De oceaan levert namelijk ruim 50% van alle zuurstof die organismen zoals de mens, maar ook alle andere dieren, nodig hebben om te kunnen (over)leven. In de oceaan leven hele kleine plantjes - het fytoplankton – die CO2 omzetten in zuurstof en eiwitten. De plantjes worden opgegeten door oceaanbewoners en staan daarmee aan de basis van de voedselketen in de oceaan. Bovendien speelt de oceaan een belangrijke rol bij het reguleren van het klimaat: oceaanstromingen verplaatsen warmte over de wereld.

Grootste ecosysteem ter wereld

Zo'n 71% van de oppervlakte van onze planeet is oceaan, dus is het niet gek dat er meer leven in de oceaan is dan op land. Met ruim 500.000 bekende dieren en planten is de oceaan is het grootste ecosysteem ter wereld! Er worden nog altijd nieuwe soorten ontdekt. Daarvan kunnen we in de toekomst veel profijt hebben: nu al worden heel wat stoffen die oorspronkelijk uit zee komen gesynthetiseerd voor gebruik in medicijnen voor de behandeling van verschillende ziektes, zoals sommige soorten kanker en HIV-Aids.

Koraal en mangrove

Twee belangrijke ecosystemen voor het leven in de oceaan zijn de mangrovebossen en koraalriffen. Beide vormen kraamkamers en een schuilplaats voor dieren. Daarnaast slaan mangrovebossen ook CO2 op en zijn ze, samen met koraalriffen, natuurlijke golfbrekers. Zo beschermen ze de kustgebieden en de mensen die er leven tegen vloedgolven. Doordat ze op een natuurlijke manier met de kustlijn en zeespiegel meegroeien, zijn ze veel effectiever dan andere oplossingen, zoals dijken.



Meer weten?

Wil je nog veel meer weten over het belang van de oceaan? Vraag dan een les aan via [email protected]! Of bestel het boek De Huilende Zee via onze webshop.

Sustainable Development Goals
Nummer 13.2 en 14.2, 14.7 en 14.a: Klimaatverandering aanpakken & Beschermen van zeeën en oceanen