Klimaat

De oceaan, thermostaat van de aarde

De oceaan en cryosfeer (sneeuw en ijs) hebben heel veel invloed op het klimaat wereldwijd. De oceaan is groot en diep, waardoor hij als een soort thermostaat de temperatuur op aarde reguleert. Dat maakt het leven voor ons én voor andere organismen heel aangenaam. De ijskappen van onder andere Antarctica en Groenland reflecteren zonlicht en dragen zo bij aan afkoeling van de aarde. Het gesmolten ijs en sneeuw in de vorm van (zee)water is donker en neemt juist warmte op.

 

Ondergrondse waterverplaatsing

Hoge- en lagedrukgebieden en het draaien van de aarde zorgen voor het ontstaan van wind die het  oceaanwater in beweging brengt. Warm water wordt zo naar de polen verplaatst, waar het af kan koelen. Het koude zoute water is juist zwaarder en zakt naar de bodem. Door deze verplaatsing van water ontstaat diep in de oceaan een soort transportband die de hele wereld overgaat. Het kan wel honderden jaren duren voordat het gezonken water weer boven komt! En onderweg, op grote dieptes, neemt de stroming ook veel voedingsstoffen mee die naar de bodem zijn gezonken. Op de plekken waar dit water vol met voedingsstoffen weer naar boven komt, is veel leven mogelijk.

Oceaanstromingen en ons klimaat

Door alle stromingen kan de oceaan, naast voedingsstoffen, ook veel warmte opnemen en de klimaatverandering afremmen. De Noord-Atlantische Oscillatie is zo’n stroming. Die heeft een grote invloed op het weer in West-Europa en zorgt ervoor dat onze winters relatief mild zijn. Zonder deze oceaanstromingen zou het in ons land enkele graden warmer zijn! 

Cirkel

Warm water dat verdampt uit de oceaan vormt wolken, die boven land weer zorgen voor verkoeling en neerslag. Dat water vloeit via de rivieren weer terug naar de oceaan. Zo is de cirkel rond!
 

Gezonde oceanen remmen klimaatverandering af

Klimaatverandering is natuurlijk van alle tijden, maar de hedendaagse klimaatverandering wordt extreem versneld door menselijk handelen. Zo snel zelfs, dat het heel moeilijk is voor mensen en dieren om zich er op tijd op aan te passen. Een gezonde oceaan is cruciaal voor het afremmen van de huidige trend. De oceaan neemt namelijk niet alleen erg veel warmte op, maar ook CO2. Daardoor wordt de oceaan echter wel steeds zuurder. Gelukkig nemen sommige dieren die in de oceaan leven, ook CO2 op uit het water. Een walvis neemt in zijn leven zelfs zo'n 30 keer meer op dan een boom!



Meer weten?

Wil je nog veel meer weten over het klimaat? Vraag dan een les aan via [email protected]! Of bestel het boek De Huilende Zee via onze webshop.

Sustainable Development Goals
Nummer 13 en 14.3: Klimaatverandering aanpakken & Beschermen van zeeën en oceanen