Vrijwilligers

Sonja Verhoef

Vanaf het moment dat ik mijn eerste duikbrevet behaalde, heb ik mij verwonderd over de rust en schoonheid onder water. Inmiddels ben ik al flink wat duikbrevetten verder en heb ik helaas met eigen ogen mogen aanschouwen dat die schoonheid alsmaar minder wordt en vervuiling de overhand krijgt. Wij kunnen en moeten hier iets aan doen! Voor de bescherming van onze oceanen moeten we unaniem een grote vuist maken. Mensen moeten zich ervan bewust worden hoe belangrijk hun (vaak relatief kleine) bijdrage kan zijn in het herstel of de bescherming van de oceanen. Educatie heeft hier een sleutelrol.
Daarom zet ik mij in als vrijwilliger bij Sea First!

Femke Winkel

Op mijn veertiende heb ik samen met mijn vader Dos Winkel, mijn junior open water brevet gehaald van PADI. Mijn eerste duik was op Aruba. De zee, het koraalrif en de vissen waren prachtig, ik was verkocht toen ik op de ABC eilanden kwam en niet veel later ben ik op Bonaire gaan wonen. In de loop der jaren heb ik het koraalrif erg achteruit zien gaan op de Antillen.
Mijn zoon, een goede snorkelaar en beginnend duiker, zal het rif nooit zien zoals ik het in eerste instantie zag. Het mag niet erger worden, ik wil dat mijn toekomstige kleinkinderen ook nog van de schoonheid van de oceaan en haar bewoners kan genieten!

De oceaan is een grote geheimzinnige watermassa waarvan we nog heel veel niet weten. Zo leren we, door nieuwe technieken, dat we steeds dieper in de zee kunnen kijken en dat daar vele diersoorten leven die we nog niet kennen.
Het grootste verdriet van de plastic soup vind ik dat veel mensen hun ogen er voor sluiten en onnadenkend rotzooi dumpen waar elk jaar vele duizenden zeedieren door sterven. Iedereen kent wel de foto’s van dieren met iets van plastic om hun hoofd of lichaam, waardoor ze volledig kunnen misvormen als ze nog groeien. Wat de meeste niet weten is dat veel dieren ook plastic opeten. Te veel plastic in hun maag heeft als gevolg dat ze geen honger meer hebben, niet meer eten en sterven.
Plastic en chemische vervuiling behoort tot de grootste bedreigingen van de gezondheid van de oceaan en haar bewoners. We kunnen al heel veranderen als we bijvoorbeeld geen plastic tasjes meer zouden gebruiken; een herbruikbare tas is toch zo meegenomen naar de winkel?

Vicky

Wat leuk dat u dit leest en welkom bij Sea First! Hoe ik hier ben gekomen? Zoals zo velen kent mijn fascinatie voor het milieu en onze oceaan zijn oorsprong in het halen van een duikbrevet en met eigen ogen te zien wat een wondere wereld zich onderwater bevindt. Mijn passie voor duurzaamheid is hierna alleen nog maar sterker geworden.

Met een brede achtergrond in de hotellerie en het bedrijfsleven heb ik in verschillende landen mogen wonen, studeren en werken. Hopelijk een lijst die almaar langer gaat worden! Met mijn familie en vrienden in Nederland als thuisbasis, voel ik de vrijheid om de hele wereld te ontdekken tot ik een vaste standplaats gevonden heb.

Ik hoop in de toekomst steeds een beetje meer te kunnen bijdragen aan het herstel van onze aarde. Dit hoop ik te bereiken door van zoveel mogelijk kanten ervaring op te doen in het bedrijfsleven en duurzaamheid hierbinnen iets winstgevends te maken, in plaats van een investering in een onrendabele belofte voor de toekomst.

Ik geloof dat de toekomst van ons milieu uiteindelijk ligt bij het kapitalisme, waarbinnen de grote spelers zich moeten beseffen dat een duurzame aanpak ten grondslag ligt aan een gezonde en duurzame economie.

Helpt u ook mee aan een betere wereld? Help ons, en laat ons helpen!

André Nuijten

Mijn naam is André Nuijten, ik ben 57 jaar en woon in Breda.

Ik ben een aantal jaren vrijwilliger voor de Sea First Foundation.

De missie van de Sea First Foundation en het enthousiasme van Dos Winkel spreken mij enorm aan.

Ik deel de enthousiaste kijk op verandering alsmede het streven naar een positieve en duurzame wereld waarin met respect wordt omgegaan met mens, dier en milieu.

Het geeft mij het gevoel onderdeel te zijn van een prachtige ‘omwenteling’ in het huidige denken en de overtuiging dat er maar één oplossing is om een duurzame maatschappij te bewerkstelligen; we moeten gewoon bij onszelf beginnen en het samen doen!

Mede om die reden werk ik in het dagelijks leven als accountmanager bij Jaga, een creatieve producent van ecologische verwarmingssystemen met een prachtige filosofie welke wereldwijd wordt uitgedragen. Rebels en onderscheidend zijn in een zeer traditioneel denkende markt is niet eenvoudig, echter geeft wel het zeer prettige gevoel iets goeds en nuttigs bij te dragen aan de wereld!

Daarnaast ben ik actief lid in de werkgroep van de Partij voor de Dieren afdeling Noord-Brabant.

Ik wil graag bijdragen aan een wereld waarin ‘overleving’ van mens, maatschappij en bedrijfsleven alleen mogelijk is als men radicaal anders durft te denken, leefbare perspectieven presenteert en duurzame oplossingen nastreeft.

Zowel in mijn werk als voor mijn activiteiten voor de Sea First Foundation herken ik mijn kernwaardes; “Respect Nature” en “Dare to be Different”!

Daarom draag ik graag bij aan het werk van de Sea First Foundation. Ik werk graag ‘onder de radar’. Ik promoot lezingen, maak verbindingen en zoek sponsors.  Op die manier kunnen wij samen grensoverschrijdend ideeën uitwisselen, de maatschappelijke onverschilligheid uitbannen en de duurzame boodschap verder uitdragen! “There is no Planet B”

“Er is een wereld te winnen”

Tjeerd Buis

Ik ben letterlijk opgegroeid op het water, mijn ouders wonen namelijk op een zeilschip.
Vanaf de eerste weken van mijn leven ben ik met het water en de dieren die daar in leven in aanraking.

Vooral droogvallen met het schip op de Waddenzee vond ik als kind geweldig, ik was vanaf jongs af aan al gefascineerd door krabben, garnalen, mosselen en zeehonden.

Later in mijn leven werd ik mij meer bewust van het leed dat de vis industrie te weeg brengt en in wat voor rap tempo het leven in de oceaan achter uit gaat.
Toen ik na het zien van enkelen documentaires besloot veganist te worden kwam ook de droom in mij op om met Sea Shepherd mee te gaan op een schip om zo door middel van directe actie zee dieren te kunnen redden en te oceanen te beschermen. Nadat deze droom werkelijkheid werd en ik als engineer 3,5 maand op een schip meekon, heb ik na thuiskomst besloten ook meer te willen doen voor de oceanen vanuit nederland.
Ik heb mij sinds kort dan ook aangesloten bij Sea First en heb er erg veel zin in mij in te zetten als vrijwilliger voor deze stichting. Ik wil graag mijn kennis en ervaringen delen en mensen meer bewust maken over het belang van onze oceanen voor al het leven op aarde.

Sien Boschma

Mijn naam is Sien en er is niets waar ik me zo verbonden mee voel als met de oceaan. Omdat het zoveel pijn doet om te zien wat er met dit kwetsbare ecosysteem gebeurt, ben ik betrokken geweest bij verschillende activiteiten om deze kwetsbaarheid te beschermen. Zo organiseerde ik een strandschoonmaakactie, geïnitieerd door stichting Juttersgeluk in samenwerking met KIMO en was ik betrokken bij het ontwikkelen van een duurzame vissector via verschillende stages, waaronder bij MSC.

Toen ik over de Sea First Foundation las op hun website, leek het mij een hele mooie organisatie die heel goed bij mij zou kunnen passen. Ik stuurde een open sollicitatie maar stond ook zeker open om vrijwilligerswerk te doen. Op dat moment wist ik nog niet dat Sea First uitsluitend met vrijwilligers werkt. Ik kreeg de mogelijkheid om een gesprek te hebben met Dos Winkel, de oprichter van Sea First, om kennis te maken en te praten over de mogelijkheid om als vrijwilliger te beginnen. Het gesprek was zo interessant en leuk dat ik wist dat dit een plek is waar ik veel kan leren, kan doen en mijzelf en mijn kennis verder kan ontwikkelen. Het team vrijwilligers waar we nu mee werken is een gedreven en leuke groep. Ik leer nu al heel veel en ben heel blij dat ik heb besloten om bij deze organisatie een vrijwilliger te zijn.

Ik leer onder andere over visserij en aquacultuur. Dit zijn complexe sectoren, maar wat ik in ieder geval al geleerd heb, is dat echt “duurzame vis” niet meer bestaat. De visbestanden van vandaag staan al op een zeer problematisch laag peil en kunnen onmogelijk de gehele visserij en aquacultuur in stand houden, zelfs als er zeer kleine hoeveelheden vis gevangen worden. Er zijn wereldwijd gewoon teveel vissers en te weinig vis. Op deze manier zullen meer vissoorten en hele visbestanden verdwijnen.

Ook de “gecertificeerde” visserij en visserijen die het beter proberen te doen, vissen in in dezelfde vijver als andere visserijen die overbevissen. Ook zijn er veel verschillende certificaten die volgens onderzoeken onder ander hierdoor, niet allemaal heel veel bijdragen aan het behouden van gezonde visbestanden en gezonde oceanen.
In de aquacultuur wordt meestal te veel vis per kubieke meter gehouden. Wetenschappers noemen kweekvis “de nieuwe stresskip” Door deze manier van kweken worden de vissen snel ziek en is er veel antibiotica nodig. Het allerbeste op dit moment voor de oceanen is, om geen vis te eten. De oplossing ligt in de nabije toekomst, namelijk vlees, eieren en zuivelproducten, maar OOK vis, gemaakt van stamcellen waarbij de vis lekker de oceaan kan blijven zwemmen.

In de toekomst zal ik sterk blijven staan voor de oceaan en voor duurzaamheid. Met mijn doorzettingsvermogen en vasthoudendheid zal ik de toekomst vormen die ik zelf wil, namelijk, elke dag bezig zijn met waar mijn passie ligt en daarvan kunnen leven. Ik hoop met heel mij hart dat in de toekomst de mens en natuur in balans leven waarbij de natuur en andere diersoorten, naast onze soort, ook de plek krijgen om te kunnen groeien en bloeien.

Mijn liefde voor de onderwaterwereld van de zeeën en oceanen is op verschillende manieren gegroeid. Mijn bezoek aan de koraalriffen van de Rode Zee was één inspiratie. Onder meer het prachtige Ras Mohammed National Park. Ook hier zijn de bedreigingen helaas aanwezig. Druk scheepvaartverkeer door het Suez Kanaal, olieplatforms, chemische industrie, een explosief toegenomen toeristenindustrie.

Anja Dijkstra

Niet alleen de koraalriffen, de schat- en kraamkamers van de zee, maar ook andere ecosystemen van de zee en de oceanen, zijn van een indrukwekkende schoonheid, een genot om te mogen beleven. De zee is niet onze eerste woonplaats, wij wonen op het land. Wij leven er van. Maar er zijn zoveel dieren, vissen, planten, algen en koralen die de zee wel als hun woonplaats hebben. Zij leven er in of leven er van. In de eerste plaats voor deze medeplaneetbewoners wil ik iets doen.  Want de mens is goed in staat voor zijn rechten en plek op de wereld op te komen.
Ik ben opgeleid tot milieukundige. Afgelopen 15 jaar ben ik werkzaam geweest bij het waterschap, als beleids- en onderzoeksmedewerker watersysteemkwaliteit. Dit gaat over het zoete water in onze kanalen, plassen en sloten. Ik heb daar monitoring en onderzoek uitgevoerd, projecten getrokken en geadviseerd in uiteenlopende projecten binnen het waterschap en aan derden. Zoet- en zoutwater zijn niet hetzelfde, maar de complexiteit, de problematiek, de ecologie en het beleid toch weer wel.  Bovendien ontmoeten zoet en zout elkaar aan de kust of in de delta van onze rivieren.

In de persoonlijke sfeer probeer ik bij te dragen aan een duurzame wereld door geen vlees te eten, mijn zuivelgebruik te beperken, te consuminderen, niet te vliegen, zonnepanelen, afval te scheiden. Maar mijn passie ligt absoluut bij de zee. Daarom wil ik mij inzetten als vrijwilliger voor Sea First Foundation. Ondersteuning bij educatie, communicatie, promotie, bewustwording. Ik ga mijn best doen. Want wat Sea First Foundation weet en doet, that matters.

Nanne van Hoytema

De eerste keer dat ik kennis maakte met de onderwaterwereld was een introductie SCUBA duik in de Middellandse Zee en dat opende een volledig nieuwe wereld voor mij. Deze bijzondere wereld vol bijna buitenaardse vormen van leven zette mij aan om biologie te gaan studeren.
Tijdens mijn studie biologie in Wageningen richtte ik mij dan ook steeds meer op het leven in zee en toen ik toe was aan grote afstudeerprojecten tijdens mijn master heb ik mij gespecialiseerd in koraalrifecologie door projecten bij de Ocean van Burgers’ Zoo, de Universiteit van Dar es Salaam, Tanzania, en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Bij het NIOZ kreeg ik de kans om onderzoek te doen naar de nog erg onbekende diepzee koudwaterkoraalriffen voor de kusten van Europa. Deze riffen komen meestal voor op grote diepte en zijn niet zoals tropische koraalriffen afhankelijk van zonlicht, maar meer van voedseldeeltjes die van ondieper water afzinken.

Na mijn studie heb ik mijn PhD gehaald aan de Universiteit van Bremen, Duitsland. Daar werkte ik voor het Leibniz Centrum voor Tropische Mariene Ecologie (ZMT) en heb ik in alle seizoenen onderzoek gedaan naar koolstofstromen door een koraalrif in de Jordaanse Rode Zee, van fotosynthese door de koralen tot het filteren van organisch materiaal door de sponzen.

Sinds het afronden van mijn PhD woon ik in België en wil ik een breder publiek voorlichten over de huidige staat van de oceanen. Wat zijn de grote issues en wat kan jij en thuis ook aan doen om deze issues te verbeteren. Hiervoor geef ik les en lezingen voor Sea First, ben ik de wetenschappelijke coördinator voor de stichting By the Ocean we Unite, en beheer ik de website www.marienebiologie.org voor alle informatie over biologie van de zee en hoe je mariene biologie kan studeren in Nederland en België.

Rosa van der Ven

Al vanaf jonge leeftijd ben ik gefascineerd door het leven om ons heen, en een studie biologie en specifiek mariene biologie aan Wageningen Universiteit was dus een logische keuze. Inmiddels werk ik als PhD onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en bestudeer ik koraalriffen langs de kust van Oost Afrika.
Koraalriffen zijn een enorm interessant onderwerp om te bestuderen, koraalriffen komen maar in 1% van de oceanen voor, maar worden bewoond door 25% van alle biodiversiteit in zee, ze worden daarom wel eens het regenwoud van de zee genoemd. En we vinden nog steeds nieuwe dingen uit over onze oceanen, er is nog zoveel te ontdekken!

Maar tijdens mijn wetenschappelijke carrière als koraalrifonderzoeker wordt ik dagelijks op de feiten gedrukt: het gaat niet goed met onze koraalriffen en het gaat niet goed met onze oceanen. Koraalriffen breken enorm snel af door klimaatverandering en slechte bescherming, inmiddels is 30% al verdwenen, en daarnaast raakt door overbevissing de zee steeds leger.

Het goede nieuws is dat we er iets aan kunnen doen, er zijn manieren om onze oceanen beter te beschermen en er zijn manieren om klimaatverandering tegen te gaan. Maar om mensen te motiveren om beter voor de oceaan te zorgen, moeten ze eerst weten waarom de zee zo belangrijk is en wat er nu mee gebeurd. Dit was voor mij de reden om vrijwilliger te worden bij Sea First: om zo zoveel mogelijk mensen te vertellen over hoe bijzonder het leven in zee is, hoe belangrijk het is om het beter te beschermen, en om te laten zien hoe we de zeeën kunnen beschermen.

Joanna Bouma

Joanna maakte haar eerste duik in Malta in 1987. Ze was meteen onder de indruk van alles wat er onderwater te zien is. Er volgden vele duikreizen naar de warmere wateren van de planeet. Al snel had zij door dat de zee ernstig bedreigd is. Als schrijfster, blogger en communicatiepersoon, heeft zij haar baan en huis in 2005 vaarwel gezegd, om te werken aan bewustwording over de problematiek van de oceaan. Gedurende vier jaar vrijwilligerswerk bij een klein mediaproject dat zich inzet voor de oceaan, heeft zij met onderzoekers, wetenschappers, met duikscholen, en met de media gewerkt. Zij heeft veldwerk verricht en heeft veel geleerd van mensen die dagelijks werken in, om, op en rondom de zee.
In 2009 is Joanna teruggekeerd naar Nederland. Zij werkt zelfstandig full-time als schrijfster/editor/vertaalster. Samen met Dos Winkel en Coen Vermeeren is zij mede-oprichter van de Sea First Foundation Nederland. Zij geeft lessen op scholen, verzorgt de Engelstalige teksten van de Sea First Foundation, en vertegenwoordigt de Foundation bij verschillende evenementen.

Sebastiaan Vos

Hallo, ik ben Sebastiaan Vos. In het dagelijks leven heb ik een eigen onderneming en verdien ik de kost, als ZZPer in assemblage- en montagewerkzaamheden.
Toen ik in 2010, de films Meat the Truth en Sea the Truth, had gezien, ben ik volledig vegetariër geworden en wordt met de dag steeds bewuster. Het is erg gesteld met onze aarde en dat komt voornamelijk door onze manier van leven en onze verslaving naar vlees en vis.
Sea First Foundation zet zich in, voor de bewustwording over onze oceanen en alles wat daarin en omheen leeft. Daarvoor geeft SFF lezingen op scholen, om onze toekomstige generaties, bewust te maken, van alle problemen die wij mensen veroorzaken, waardoor we onze wateren het leven op onze planeet en ons leven op het spel zetten.
Natuurlijk doen we dit niet voor onszelf, maar voor het behoud van onze planeet.
Graag zou ik willen, dat we stoppen, met onze oceanen uit te buiten. We leven op een te grote voet en sluiten onze oren en ogen maar, voor alles wat we niet willen horen of zien. Het wordt tijd dat we daar met SFF en de bewuste aanhang, doorheen kunnen prikken.
Zelf ga ik doen wat ik in mijn mars heb, om deze planeet een stuk dragelijker te maken voor het aardse leven en haar ecosysteem. Het is 5 voor 12 en de seconden tikken weg tot er geen weg meer terug is, dat onze planeet, het meeste leven verliest, door toedoen van ons.
We moeten stoppen met visvangst en in plaats daarvan moeten vissers/mensen, opgeleid/omgeschoold, tot beschermers van de zeeën en oceanen, er is zoveel moois te vinden onderwater, het zou het einde zijn, als we dat allemaal vernietigen door hebzucht en onbegrip.

Anneke Dierkx

Als kind was ik al dol op de kust en de zee. In 2004 ging er tijdens een trip naar Curaçao een nieuwe magische onderwaterwereld voor me open. En ook voor mijn kinderen; ze konden eerder snorkelen dan zwemmen. In de loop van de jaren heb ik veel mooie plekken in Nederland en daarbuiten bezocht, maar ben geschokt door de snelle achteruitgang van de koraalriffen, de lege zeeën en de bergen plastic in de oceanen en langs de kust. De wereld is van ons allemaal en we moeten er goed voor zorgen! Op kleine schaal organiseer ik sinds 2009 samen met een vriend opschoon- en voorlichtingsacties over zwerfafval en plastic soep. In januari 2016 kreeg ik de kans om de administratie van de Sea First Foundation te gaan doen. Ik ben zeer gelukkig met deze kans en hoop dat ik via Sea First een bijdrage aan een gezondere en schonere zee kan leveren.

Joost van Berckel

Hallo! Ik ben Joost en ben al enige jaren nauw betrokken bij Sea First Foundation. Via beach cleanups in Noordwijk ben ik in contact gekomen met deze organisatie. In 2015 heb ik een duurzaamheidsdag georganiseerd in Alphen aan den Rijn op de basisschool van mijn kinderen Anna en Alex. Sea First Foundation was hier met enkele andere stichtingen van de partij om lezingen te geven. Dit resulteerde in een zeer geslaagde een leerzame dag.
Zie het verslag van deze dag hier: https://natuurzaam.in/2015/11/02/dag-van-de-duurzaamheid-oceanen-en-milieu/
Momenteel probeer ik een draait te geven aan de technische inrichting binnen Sea First, zoals website en ICT.

In gemeente Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop vervul ik actief een rol op gebied van duurzaamheid als verbinder, organisator, aanjager en doener. Momenteel werk ik aan duurzame educatie en projecten rondom de VN Sustainable Development Goals, Natuur- en milieueducatie en aanpak van zwerfafval. Dit doe ik via mijn bedrijfje Natuurzaam vanuit een oud postsorteercentrum in Ter Aar (nu bewoont door Stichting !Triggr), waar nu ook een expositie hangt van de (W)Onderwaterwereld van Dos Winkel. Voorlopig hangt de expositie tot medio 2019 en veel projecten en evenementen zullen plaatsvinden met een duurzaam karakter.

Mijn websites zijn: https://natuurzaam.in en https://sustainit.nl

Amina

Sinds ik me in 2015 ben gaan verdiepen in plantaardig eten, is er een nieuwe wereld voor mij opengegaan, waarin duurzaamheid en diervriendelijkheid, en uiteindelijk een betere wereld voor iedereen, daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. Ik deed aanvankelijk aan verschillende losse acties mee die gecentreerd waren rondom dierenwelzijn – denk aan plantaardige voeding, dierproevencentra, circustenten, etc. – maar het loont natuurlijk om op één onderwerp de focus te leggen, en dan is er geen betere kandidaat dan onze (kwetsbare) oceaan, waar de basis ligt voor al het leven op aarde.

Aangezien ik zelf mijn eerste stappen aan het zetten ben in de academische wereld – ik ben derdejaarsstudent Natuur- en Wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam – trekt de missie van SeaFirst mij enorm, vanwege de nadruk op educatie en onderwijs. Binnen mijn studie staan abstracte ideeën centraal, en al zijn mijn ideeën voor een betere wereld ook abstract, ik hoop ze wel in een praktische vorm te brengen middels de expertise van Dos Winkel en het enthousiasme van alle vrijwilligers binnen SeaFirst.

Merethe Zalm

Eigenlijk is het al zo lang ik me kan herinneren mijn doel geweest om mijn leven en carrière te wijden aan de oceaan. Ik kwam als klein meisje altijd thuis met beestjes die ik ergens uit de tuin onder een steen had geplukt met vragen als: Wat is dit? Is het een mannetje of een vrouwtje? Waarom heeft het zulke ogen/zoveel poten/zulke kleuren, etc. Die fascinatie voor leven is me altijd bij gebleven en het was ook al vrij snel duidelijk dat ik de biologie in zou gaan. Ik was in die tijd helemaal gek van dolfijnen en wilde altijd dolfijnentrainster worden. Dat ik specifiek mariene bioloog wilde worden werd me duidelijk toen ik op mijn 16e ging scuba duiken bij Gran Canaria met een vriendin. Ik besefte me dat deze prachtige onderwaterwereld niet door mensen gedomineerd en getemd moet worden maar juist bewonderd en bestudeerd. Mijn wens om zeedieren te trainen veranderde ook snel naar het doel om ze te bestuderen en begrijpen en ze zo te kunnen behoeden voor de confrontaties die de mensheid de zee nog zal brengen. Tijdens mijn bachelor biologie aan de UvA heb ik een project gedaan aan het Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) waarbij ik schelpen heb onderzocht. In de toekomst hoop ik mijn master marine biologie af te ronden en me te wijden aan de conservatie van tropische mariene systemen. Samen met de Sea First Foundation hoop ik mijn kennis en passie voor zeeleven te delen en mensen te overtuigen van alternatieven die de oceaan geen schade toebrengen opdat wij haar kunnen herstellen in plaats van vernietigen.

Lysanne Zalm

Mijn naam is Lysanne en ik werk in online advertising technologie. Ik mag dan wel geen achtergrond in biologie hebben, maar mijn passie voor de oceaan heeft zich al op jonge leeftijd gemanifesteerd. In Indonesië heb ik leren duiken en in drie opeenvolgende jaren heb ik de koralen zien verbleken. Tijdens het surfen in Sri Lanka heb ik de zogenaamde plastic soep gezien. In plaats van stil te zitten en me zorgen te maken voel ik me geactiveerd en gemotiveerd om iets te doen. Zo heeft mijn groeiende interesse in voedselproductie en haar impact op dierenwelzijn en milieu mij gemotiveerd om over te stappen naar een veganistisch dieet. Na het zien van de majestueuze tonijn op een duiktrip in de Malediven besloot ik om mij in te zetten voor de Tuna Free campagne van Sea First. Het is mijn doel om mensen op een positieve manier na te laten denken over de invloed van hun leefwijze (en dieet) op het milieu.

Richard Gabriël

In 2014 heb ik meegedaan aan een beach clean up in mijn geboorteplaats Den Haag.  Ik was enorm geschrokken hoeveel plastic afval je in een kwartier op het strand kunt verzamelen. Na de presentatie van Dos Winkel ben ik nog verder geschrokken van de gevolgen van de oceaanvervuiling voor het milieu, dieren en het ecosysteem. Direct heb ik mij toen als vrijwilliger aangemeld. Nadat ik vrijwilliger ben geworden ben ik gaan onderzoeken hoe ik met mijn capaciteiten (creativiteit en ondernemerschap) kan bijdragen aan afval en tegengaan van de plastic soup. Destijds heb ik ook met een aantal andere stichtingen gesproken en zij vertelden mij dat de enige manier om afval tegen te gaan is zorgen dat het er niet komt. Voorkomen van afval is veel en veel belangrijker is dan recyclen en opruimen. Zodoende ben ik in 2015 het duurzame drinkflessen bedrijf Retulp gestart.

Met Retulp wil ik mensen bewust maken van de oorzaken, gevolgen en oplossingen voor de plastic soup. Dit doe ik o.a. op grote evenementen rondom Apeldoorn en Arnhem te staan en Retulp flessen weg te geven in ruil voor een zak opgeraapt zwerfafval en door op Hogere Scholen presentaties te geven over de oorzaken en oplossingen tegen plastic soup. En daarnaast wil ik met Retulp een alternatief bieden tegen wegwerp flesjes en bekers. Daarom probeer ik mooie en handige drinkflessen en thermosbekers te maken die mensen graag meenemen om te hervullen. No excuse for single use: Reuse, Reduce Retulp.

Johan van Werven

Als tiener was ik lid jeugdbond natuurstudie en raakte ik in de ban van de Waddenzee, onze prachtige kraamkamer van zeeleven en zag hoe het nodig was dat zij beschermd werd tegen de hebzucht van de mens.

Door mijn studie weg en waterbouw is de kennis van en passie voor water en alles wat erin leeft verder toegenomen.

Al jaren zeil ik als actief watersporter in de Europese wateren en ervaar aan de lijve hoe er roofbouw gepleegd wordt en de zee lijdt.

In 2008 heb ik mijn Padi duikdiploma gehaald, toen ik ging duiken zag ik de bedreigingen extra duidelijk en in 2014 besloot ik dat het de hoogste tijd is om in actie te komen en heb ik mij aangesloten bij SF.

Het element van voorlichting geven op zowel scholen als op beursen en manifestaties spreekt mij in de werkwijze van SF aan.

Het geven van overzicht hoe mooi de zee en oceanen zijn, wat er mis is en wat er voor oplossingen zijn is een noodzakelijke zaak en ik probeer daar als vrijwilliger aan bij te dragen.

Silvia Roukens

Na een lezing van Dos Winkel over wat er mis is met vis eten besloot ik om vrijwilliger voor SFF te worden. Ik was ontroerd door zowel de schoonheid van het zeeleven als de kwetsbaarheid ervan. Als we bijvoorbeeld niets doen om de koraalriffen te beschermen, kunnen die over 30 jaar allemaal afgestorven zijn, en daarmee ook de kraamkamers van veel vissoorten. Ook wil ik niet dat de zee één grote plastic soep wordt. Laten we dit tegengaan!

Deborah Dirven

‘Al van kleins af aan was ik bezig met de natuur. Toen alle tieners van mijn leeftijd plezier maakte, richte ik een vriendengroepje op, genaamd ‘De Groene Sokjes’. Iedere maand deden we iets om de wereld een handje te helpen en heel de buurt was uitgenodigd. Ook afval opruimen langs de straten was één van de vele activiteiten! Zeer spannend wanneer er een motorrijder voorbij kwam en een flesje cola recht voor ons voeten gooide…

Als we de wereld willen veranderen, zullen we eerst respect moeten tonen. Respect voor deze planeet en al haar prachtige ecosystemen. Als we steeds meer grondstoffen van deze planeet nemen en we geven er niets voor terug, zal het verhaal vlug afgelopen zijn.

In 2010 startte ik met de studie Agro- en biotechnologie. Ik had geen idee wat ik hier mee wilde doen, ik vond het gewoon interessant. Tijdens deze studie heb ik veel kennis opgedaan, maar ik heb ook geleerd hoe we het absoluut niet moeten doen. Het vak ‘ Plantenbescherming’ was zo’n mooi voorbeeld. Het examen bestond uit verschillende casussen waarbij je moest opzoeken welk chemisch bestanddeel je nodig had om het probleem aan te pakken. Ironisch,…

Tijdens mijn laatste jaar, heb ik Dos voor het eerst gezien. Hij kwam een lezing geven over de problemen van de oceaan en hoe we deze problemen kunnen aanpakken. De problematiek had meteen mijn aandacht en na enkele dagen besloot ik geen tonijn meer te eten. Samen met het boek ‘Non-fishalicious ‘ ontdekte ik een hele andere culinaire wereld.

Daarnaast ben ik goed op weg naar een plastiekvrije levensstijl. Ik doe wekelijks mijn boodschappen bij Robuust The Zero Waste Shop en mijn hoeveelheid afval vermindert met de dag.

Mijn talent is vertellen en ik wil dit talent graag gebruiken om de wereld bewust te maken. Ik wil een inspiratiebron zijn en kinderen en volwassenen meenemen in een verhaal waar het anders kan. In een verhaal waar de planeet niet gered hoeft te worden. Doe je mee?’