Verslag bezoek meeting Noordzee Boerderij, 8 juni 2017

Het thema van deze bijeenkomst was het borgen van veiligheid en kwaliteit van Nederlands zeewier.

Siebren van Tuinen, RIKILT, Wageningen University & Research
SvT is ingehuurd om de voedselveiligheid van de Noordzee Boerderij (NB) te controleren. De contaminanten die hij zal controleren zijn o.a. E-coli, arseen, jodium, cadmium, lood en andere zware metalen. Tegenover vette vissoorten, is kwik minder belangrijk in zeewier. De contaminanten die getest worden zullen afhankelijk zijn van een aantal factoren zoals de zeewiersoorten die gekweekt worden, de kweeklocatie, stroming, de zeebodem enz.
Het proces van normen vastleggen kan jaren duren. RIKILT deelt kennis met instellingen in Denemarken, Noorwegen, Ierland en Spanje. Men heeft het over een proces van meer dan 10 jaar.

Thomas Plakké, Nutrition Consultants Cooperative
TP sprak over de veiligheid en kwaliteit van Nederlandse wier als voedsel. Logistieken zijn belangrijk omdat zeewier heel snel bederft. Dit betekent dat de verwerking ter plekke moet gebeuren en het zeewier gelijk goed bevroren moet worden. Zeewier is ook kwetsbaar voor het norovirus en listeria, maar er zijn vier soorten zeewier die een bacterie hebben die listeria lijken tegen te houden. Norovirus heeft in 2012 in Zuid-Korea buikgriep veroorzaakt als gevolg van het eten van groenwier en in Maart 2017 gebeurde hetzelfde in Tokio.
Dit is ook een belangrijk thema in aquacultuur.
Een vraag uit het publiek ging over angst wat betreft radioactieve straling (Fukushima). Hoewel dit ook bekeken moet worden, is het minder relevant voor zeewier dan voor (vette)vis.
In de Oosterschelde wordt twee keer per jaar het zeewier getest.
TP heeft nooit van IDUM (International Dialoque on Underwater Munition) gehoord. Er is een bericht gestuurd en een voorstel gedaan om Terrance Long uit te nodigen als hij in September in Delft weer een presentatie geeft met of zonder de aanwezigheid van Sea First. Lanny heeft Terrance uitgenodigd om voor SF een presentatie te geven.

Eef Brouwers, Noordzee Boerderij
EB gaf een toelichting over de status van de NB voor de kust van Scheveningen. Het wier groeit harder dan verwacht en is in een half jaar gegroeid tot 1,5 m. Het wordt in het najaar geplant en in het voorjaar geoogst.

 

Wij hebben contact gelegd met verschillende mensen o.a.:
Dirk Jan Vos, DanVos
Eef Brouwers, Noordzee Boerderij
Jaap van Hal, ECN
Zaideh Khan & Irene Carrasco Abad, Blue O2
Thomas Plakké, Nutrition Concepts & Consultancy B.V.
Reinier Nauta, Wadden Wier

Relevant voor SFF
Hoewel zeewier al honderden jaren in Azië wordt geteeld, zijn de voedselveiligheidsaspecten van de soorten zeewier die in NL en Europa gekweekt worden, belangrijk. Steeds meer mensen in NL en Europa leren sushi en andere zeegroenten-gerechten te waarderen. In de (nabij) toekomst zou het heel fijn zijn als zeewier niet uit Azië geïmporteerd hoeft te worden, maar dat er in NL en Europe genoeg zeewier gekweekt wordt om de markt te kunnen voorzien (reductie emissies). Dit past in de trend van ‘eet lokaal’.
Als bewezen wordt dat zeewier niet alleen heel lekker is, maar ook heel ‘schoon’ (in de zin van geen contaminanten) in vergelijking met vis en landdieren, kunnen we in onze lessen voor scholen, mooie alternatieven bieden voor het eten van vis. Cultureel en historisch – door zijn slechte houdbaarheid – is zeewier in NL en Europa voornamelijk een deel van de eetgewoontes van kustbewoners. Het moet geïntroduceerd worden als lekker, inheems voedsel en niet alleen iets wat je bij de Japanner eet. Dat gezegd te hebben heeft de “sushi trend” al de helft van het werk gedaan. Hoewel het nog een tijdje zal duren [minstens 10 jaar] voordat zeewier een geaccepteerd voedsel is dat je zelf kan klaarmaken, zal het makkelijker zijn voor ons om onze boodschap uit te dragen “eet uit de zee maar eet geen vis.”

 

Volgende zeewierevenementen:
• Op 19 en 20 juni vindt in IJmuiden de eerste workshop van SOMOS plaats; SOMOS staat voor Safe production Of Marine plants and use of Ocean Space.
• Op 6 en 7 november vindt in Den Haag Seagriculture plaats
• En de volgende bijeenkomst van het Zeewierplatform wordt een gezamenlijke sessie met onze Vlaamse partners die eenzelfde leerproject ondergaan als wij hier in Nederland.

 

Aanwezigen: Lanny Kho, Joanna Bouma