Tips

Verklein je CO2-voetafdruk

Reduceer de invloed van klimaatverandering op de oceanen door je CO2-voetafdruk kleiner te maken. Transport, de veeteeltsector en de energiesector zijn de grootste uitstoters. Het is daarom ook op deze terreinen dat je de grootste impact kan maken.

Wat je bijvoorbeeld allemaal kan doen:

  • laat de auto aan de kant staan of doe aan carpoolen;
  • maak reizen dichterbij huis;
  • neem de trap in plaats van de lift;
  • isoleer je huis grondig;
  • gebruik zoveel mogelijk groene energie;
  • doe een extra trui aan in plaats van de verwarming hoger te zetten;
  • koop lokale en seizoensgebonden producten;
  • eet minder vlees of vis of go veggie.

Denk aan je gezondheid, het milieu en dierenwelzijn wanneer je zeedieren eet

Wereldwijd gaan visbestanden sterk achteruit als gevolg van een hoge vraag naar vis, verwerking van vis tot vismeel en visolie voor veevoeder, habitatdegradatie en niet duurzame visserijpraktijken.

Kies in de winkel of op restaurant daarom voor vis uit de groene kolom van de eet-vis-wijzer van EOS. Deze wijzer houdt rekening met duurzaamheids- en gezondheidsaspecten die komen kijken bij de consumptie van bepaalde zeedieren. Je zal merken dat in veel gevallen je favoriete vis hier juist het slechts op zal scoren.

Nog beter is natuurlijk om vis af en toe van je menu te schrappen of helemaal geen vis meer te eten! Voor dit laatste opperen ook wereldwijd gerenommeerde wetenschappers zoals Daniel Pauly en David Takayoshi Suzuki. Wil je wel wat minder vis eten, maar wil je toch graag de smaak van de zee blijven proeven? Dat kan want op Veggie Deluxe, een online veggie shop, kan je de lekkerste visvervangers aankopen en zelf gaf SFF ook het boek NON*FISH*A*LI*CIOUS uit vol met heerlijke zeerecepten zonder vis. Bovendien steun je dan meteen ook SFF want van de opbrengst van de verkoop gaat naar onze werking. Twee vliegen in een klap dus!

Wil je meer informatie over vegetarisme? Breng dan zeker een bezoekje aan de website van onze partnerorganisatie EVA vzw. Daar vind je meer over de voordelen van vegetarische voeding en tips voor recepten terug.

Gebruik en verbruik zo weinig mogelijk producten van plastic

Plastics hebben een grote rol in ons dagelijks leven verworven. We vinden ze overal rondom ons terug. Je hoeft maar eens een blik rondom je heen te werpen om te zien hoeveel verschillende producten gemaakt zijn van plastic.
Maar de productie van plastics heeft zo ook zijn nadelen. Allereerst mogen we niet vergeten dat plastic gemaakt worden van fossiele olie, een uitputbare grondstof. Bovendien zijn plastics (buiten bio-plastics) niet biologisch afbreekbaar. Net omdat plastics overal aanwezig zijn, worden ze ook overal rondom ons gedumpt: op straat, aan het strand, in het bos, in een rivier, vanuit een boot op zee, etc. Waar plastics in het water terecht komen, eindigen ze meestal op volle zee en komen ze terecht in een van 5 plastic soepen, waarvan de Great Pacific Garbage Patch de bekendste is, of kunststofarchipel genoemd.
Op zee maken plastics slachtoffers zoals dolfijnen en zeeshildpadden die verstrikt raken in plastic zakken, netten of andere materialen van kunststof. In andere gevallen worden de plastic producten dan weer afgebroken tot kleine partikeltjes die opgegeten worden door dieren die denken dat het eten (plankton) is en er als gevolg ziek van worden of sterven.
Maak een verschil uit door zo weinig mogelijk producten van plastic aan te schaffen. Wanneer je toch plastic aankoopt, probeer het product dan zo lang mogelijk te (her)gebruiken en indien je er echt vanaf wilt, zorg er dan voor dat het gerecycleerd kan worden. Denk er ook aan om in de winkel niet achter een plastic zak te vragen. Neem liever je eigen herbruikbare stoffen zak mee!

Koop geen producten die bijdragen aan de achteruitgang van het mariene milieu

Let er bij de aankoop van juwelen en gezondheidsproducten op dat de productie ervan niet heeft bijgedragen aan het schaden van het mariene milieu. Zo worden sommige armbanden en kettingen gemaakt van koraal en worden haarspelden gemaakt van het schild van zeeschildpadden. In andere producten zitten dan weer delen van haaien of walvissen verwerkt…

Wees een milieuverantwoord baasje voor je huisdieren

Heb je een huisdier? Let er dan op dat hun voeding geen zeedieren bevat. Vermijd kattenvoeding met tonijn of zalm. Spoel geen kattenurine door want deze bevat stoffen die schadelijk zijn voor het aquatisch milieu. Indien je een aquarium bijhoudt, vermijd dan wild gevangen zoutwatervissen. Zet je aquariumvissen zeker niet uit in rivieren of in zee. Deze dieren horen meestal immers niet in een dergelijk milieu thuis en worden dan invasieve soorten die de ‘inheemse’ soorten terugdringen.