SEA THE FUTURE

door Evelien Philippa

 

Sea First´s core-business is educatie; Sea First Educates to protect. Dit jaar bestaat Sea First 10  jaar en  wilden we er een bijzonder groot educatief feest van maken. Sea the Future op 8, 9 en september was een prestigieus project waar ik graag – samen met een paar anderen – mijn tanden in wilde zetten. Als een van de organisatoren  vertel ik u graag wat een enorm succes het was!

Vrijdag zijn er ruim 10 groepen 7 en 8  door Dos en Nanne geënthousiasmeerd om zich in te zetten voor de (onderwater)natuur. Ze weten nu van alles over de oceanen, welke problemen er zijn, waarom het belangrijk is ze te beschermen en wat ze daar zelf aan kunnen doen. Vrijdag was ook de dag dat onze fantastische kinderwebsite gelanceerd werd. Dat alleen was al een feestje waard: een aantrekkelijke website waar kinderen zich kunnen vermaken en waarbij tegelijkertijd de kennis en de liefde voor de oceaan groeit. Om dezelfde reden hadden we een duiktank staan op het evenement waar kinderen fysiek kennis konden maken met de onderwaterwereld.

 

De gloednieuwe dolfijnvrij-coalitie presenteerde zich met de “geen schoolreisje naar het Dolfinarium”-campagne. Sea First is onderdeel van deze coalitie en heeft ter ondersteuning van de campagne een animatiefilm gelanceerd. Op de zeewiertentoonstelling konden de schoolkids naar hartenlust kijken, voelen, proeven en luisteren naar Ellen en Esmee die vanuit hun eigen passie vertelden over zeewier en wat je nog meer aan het strand kunt vinden. Er waren supermicroscopen waarin ze samen met deskundigen de cellen van algen en getijdenpoeltjes konden zien bewegen. Zaterdagmiddag stonden er kinderen voor de deur die terugkwamen voor het ‘museum’ en het duiken. Helaas moesten zij de volgende dag terugkomen. En dat deden ze, samen met ruim 1500 anderen!

 

Zondag was een geweldige dag waarin een team van ruim 50 vrijwilligers ervoor zorgden dat alles gesmeerd liep. De lezingen werden goed bezocht er hing een fijne en ontspannen sfeer op de markt. Ons Tonijn-vrij team was aanwezig met een handzaam en leerzaam boekje: 10 redenen waarom we geen tonijn zouden moeten eten. Bijzonder was ook het VR-zwemmen met dolfijnen, een publiekstrekker die later zelfs landelijke bekendheid kreeg. We hadden niet te klagen over het weer, waardoor de foodsquare buiten niet alleen heerlijk rook, maar ook de Brabantse gemoedelijkheid uitademde.

 

Zaterdagavond was onze fundraising. Met 70 gasten hebben we genoten van een heerlijk, eerlijk klimaat- en diervriendelijk high-end 4-gangen diner en een lezing – of beter vertellingen – van Dos over bijzondere zeebewoners en andere geweldige anekdotes van zijn vele avonturen. Met de verkoop van de couverts en de veiling ter plekke hebben we ruim € 7.000,= opgehaald. Dit geld, een verjaardagcadeautje voor de 70e verjaardag van onze oprichter/voorzitter Dos, is ingezet om het lang gewenste lesmateriaal te kunnen verwezenlijken. Dit is nu in ontwikkeling onder leiding van onze marien bioloog Nanne. Natuurlijk zijn we daar als organisatie supertrots op, maar vooral ook dankbaar naar al diegenen die hieraan hebben bijgedragen.

 

Meer informatie over dit prachtige evenement kun je lezen in de blog van Brenda van Vegan Monkey, of kijk voor een uitgebreide foto impressie hier. Binnenkort zetten we ook een compilatiefilmpje van deze drie bijzondere dagen online.

Beter nog is zorgen – als je er niet was  – dat je er volgend jaar WEL bij bent! SAVE THE DATES: 7, 8 en 10 juni Sea the Future – Wereld Oceaan Dag.

Het programma maken we begin 2018 bekend.