Lessen en Lezingen

Lessen en Lezingen (voorzitter Dos Winkel)

De eerste twee maanden van het jaar stonden vooral in het teken van de WereldMeerDaagse (WMD) in Brasschaat (B). Ruim 6000 scholieren konden kennismaken met 40 Goede Doelen, die allemaal ondergebracht waren in de Ruiterhal in het prachtige Peerdsbos.

Met acht vrijwilligers hebben we korte lessen gegeven aan kleine groepen leerlingen, allen tweedejaars middelbaar. Sea First had een zeer grote stand waarin het over de Plastic Soup ging. Na een inleiding kregen de leerlingen een filmpje te zien, waarna zij een duikbril kregen en door de plastic soep heen gingen lopen, terwijl zij zich moesten inbeelden een vis of ander zeedier te zijn. Zo hebben zij kennis gemaakt met de gevolgen voor mens en dier, milieu en natuur en zelfs het klimaat (door aantasting van het plankton) van wat eens de “uitvinding van de eeuw” was: PLASTIC.

16 prachtige, maar vermoeiende dagen, waarbij onze stembanden geen rust kregen.


Vrijwilligster Caitlin in de “plastic soup-stand van Sea First tijdens de
WereldMeerDaagse in Brasschaat

Inmiddels vindt hetzelfde evenement plaats in Mechelen.

Voor, tijdens en na de WMD werden er natuurlijk ook elders lessen, lezingen gegeven, zoals op de lagere school De Bergop in Tiegem (B), tijdens de Duikvaker in Houten, bij de Plastic Avengers conferentie in Amsterdam, tijdens de New Ethics-beurs in Oostende (B), een gastles voor ruim 90 17- en 18-jarige studenten van het Mater Salvatoris Instituut  in Kapellen (B), een lezing voor “influencers” in het mooie theatertje van Tjaard Gimbrère (advocaten in Breda) en een gastcollege aan studenten International Development Management van Van Hall Larenstein University in Velp. (Deze laatste groep gaat nu aan de slag met (fictie) projecten voor Sea First. Hoewel deze niet werkelijk uitgevoerd hoeven te worden, kan Sea First hier wel de input uit gebruiken.)


Dos Winkel tijdens de lezing aan de Van Hall Larenstein University

Al met al zijn het duizenden mensen die nu meer weten over het belang van de oceaan, de bedreigingen en vooral ook over de oplossingen.