Lekkende olietanker veroorzaakt mogelijk ecologische ramp in Mauritius

Op 9 augustus heeft minister-president Pravind Jugnauth van het eiland Mauritius, de noodtoestand uitgeroepen omdat er een ecologische ramp dreigt die veroorzaakt wordt door een bijna 300 meter lange tanker die tonnen olie lekt. De autoriteiten schatten dat 1000 van de in totaal 4000 ton olie in zee is gestroomd. Jugnauth zei meer hulp van buitenaf nodig te hebben om de vervuiling adequaat te bestrijden. “Ons land heeft niet de expertise in huis om gestrande schepen te bergen. Ik maak mij zorgen wat er kan gebeuren als het weer nog slechter wordt.” Frankrijk heeft inmiddels schepen en mankracht gestuurd om te helpen. Ook Japan, het land waar het bedrijf van de olietanker vandaan komt, maakte bekend een rampenbestrijdingsteam te zullen sturen dat kan helpen bij het opruimen van de olie.

 

De olietanker is halverwege juli vanuit China vertrokken op weg naar Brazilië. Maar op 25 juli liep het schip voor de kust van Mauritius vast op het koraalrif en raakte beschadigd. Sindsdien lekt de olie en diesel die aan boord zat de zee in. In een verklaring stelt milieuorganisatie Greenpeace dat er sprake is van een ramp. “Duizenden vissoorten en schildpadden lopen het risico te verdrinken in de vervuilde zee, met alle gevolgen van dien voor de economie, de voedselveiligheid en de gezondheid op Mauritius.”

 

Afgelopen weekend is de olietanker in tweeën gebroken. Op dat moment zat er nog 90 ton olie in de tanker. De rest is de afgelopen weken uit het schip gepompt. De inwoners van Mauritius zijn nog hard aan het werk om de met olie vervuilde stranden en mangrovebossen schoon te maken. Een opmerkelijke manier die bedacht is om de olie uit het water te halen is het gebruik van mensenhaar. In Mauritius werd een oproep gelanceerd om haar te doneren. Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) vertelde bij het Vlaamse radioprogramma “De wereld vandaag” dat menselijk haar erg geschikt is om olie mee uit het water te halen. “Menselijk haar is niet alleen heel trekvast, het is bovendien elastisch, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar”, zegt Seys. “Daarnaast neemt mensenhaar olie, maar geen water op.” De bewoners van Mauritius verwerken hun afgeknipte haar in drijvende barrières die een olieramp op hun eiland moeten voorkomen.